Studiedag Vreemdelingenrecht 2014 - evaluatie en verslag (met Foto's) - Deel 1

Dank voor de complimenten! Ik kreeg veel positieve feedback.

Dat iemand juist de gemoedelijke sfeer van de dag noemde doet me deugt. Ik ben al jaren aan het proberen om mensen uit de loopgraven te krijgen richting een "samen over het werk praten". Dat is ook het doel van bijvoorbeeld die Linkedingroep Vreemdelingenrecht. Een ander doel is het zowel mensen met een zeer grote know how als mensen die aan het begin van een carriere staan er bij te betrekken. Ik ben daarom blij om van ervaren advocaten, de echte kenners, te horen dat ze het een boeiende dag vonden als ook van studenten of de pas begonnen IND-dames.

Het is altijd moeilijk om vantevoren een programma in elkaar te zetten wat een breed publiek zal aanspreken. Ik had in eerste instantie het idee om de boel over twee zalen te verdelen maar was bang voor pijnlijke situaties waar een onderwerp 5 luisteraars en het andere 30 luisteraars zou trekken. Niet wetende dat er 60 mensen zouden komen. Leermoment voor een volgende keer: mensen voorkeuren voor deelsessies laten aangeven. En een dubbelzolange lunchpauze want iedereen zat zo gezellig met elkaar bij te kletsen en te discussieren.

Een andere reden waarom ik er van afzag om te gaan splitsen is dat ik het juist belangrijk vind dat mensen ook buiten de geijkte paden van het eigen werkveld kijken en dat kan goed op zo'n dag waarbij iedere spreker maar 30 minuten heeft. En mensen zoveel mogelijk te kunnen laten meemaken in een dag. Voor een bedrag dat niet mensen zonder betaalde baan op voorhand uitsluit.

Het viel me bijvoorbeeld op dat Arjan de belastingadviseur de gemoederen aardig geboeid hield terwijl het voor de meeste mensen echt de "ver van ons bed-show" is qua werk.
Datzelfde gold bijvoorbeeld ook voor het asielverhaal wat weer mensen die nooit wat met asiel doen als Isamar en haar kantoorgenoot als verrassend interessant was overgekomen.

Het altijd een beetje de vraag hoe een onderwerp zal uitpakken en aanslaan. Waren er de vorige keer veel mensen van Vluchtelingenwerk, tolken en studenten deze keer zat de zaal vooral vol met ervaren advocaten.


Deze keer vond de Studiedag plaats in Het Gebouw in Leiden. Een Brede School annex zalencentrum. Er hadden zich ongeveer 60 belangstellenden voor de dag aangemeld. De winst zal gaan naar Stichting Vluchteling en kankeronderzoek bij het AVL.

In de morgen wat het een hectische tijd met het
vullen van de Goodiebags gedoneerd door het LOI want Nederland wordt steeds slimmer. Onze DTenV-spreekster en het team van Expatax waren er echter al erg vroeg en hielpen vrolijk mee om 50 tasjes naar binnen te sjouwen en te voorzien van folders van Stichting Vluchteling en van DTenV. Het LOI had ze al voorzien van pen en blocknote en een mooi strandlaken.





 We begonnen de dag met een korte inleiding door Pauline Yick van het IOM over de vraag waarom mensen nou gaan migreren of juist niet migreren. Baan, veiligheid, klimaat enzovoort. Juist die dag had ik een onderzoek gelezen uit Marokko over Jihad-gangers waaruit bleek dat voor de Marokkaanse mannen niet zozeer geloof maar het verwachten van avontuur en een goed inkomen doorslaggevend waren geweest.


Na deze inleiding gingen we verder met een sessie helemaal gewijd aan Arbeidsmigratie. Het spits werd afgebeten door Isamar van Hilten van PIRGROUP. Zij leidt een Relocation Firma die voor bedrijven zorgt dat hun internationale werknemer hier in Nederland aan de slag kan zonder zorgen. Het blijkt dat haar bedrijf ook kan zorgen dat er in het buitenland documenten worden opgehaald. Dit was ook voor de asieladvocaten in de zaal een interessant punt. En wat te denken van de Pardonner die meent dat hij niet aan een document kan komen. Zij werd afgewisseld door Julien Luscuere een advocaat uit Rotterdam die ons de kennismigrantenregeling uiteenzette afgewisseld met Arjan Enneman van Expatax voor de belastingaspecten. Van hem hebben we onder meer geleerd dat de Belastingdienst je niet in het Engels te woord wil staan :) Maar ook wanneer iemand in aanmerking komt voor de 30% belastingvrije som en dat blijken dus andere voorwaarden te zijn dan die voor kennismigranten. Des te meer reden om ook bij een belastingadviseur op het gebied van expats langs te gaan! Sowieso bleek dat voor kennismigranten en andere migranten zowel op het gebied van het vreemdelingenrecht als het belastingrecht het belangrijk is om vooraf te weten aan welke voorwaarden je moet blijven voldoen. Julien wees er nog op dat soms het niet nemen van een leaseauto maar een net iets hoger salaris uitkomst kan brengen.


Inmiddels was het tijd geworden voor een lunch die goed werd verzorgd door de dames van de locatie. Op het Evenementenplein kon men gezellig met vakgenoten bijpraten boven een broodje. Ik hoorde van een paar mensen dat ze de buitenlandse catering van Carla en Wytzia van de vorige keer wel misten maar ik was maar wat blij dat ik niet voor 60 man had hoeven koken.

(door naar Deel 2 --- om Blogger niet te laten vastlopen)

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

š—Ŗš—¼š—²š—»š˜€š—±š—®š—“ šŸ­šŸ³ š—·š—®š—»š˜‚š—®š—暝—¶ š˜‚š—¶š˜š˜€š—½š—暝—®š—®š—ø š—¼š˜ƒš—²š—æ š˜š—¶š—·š—±š—²š—¹š—¶š—·š—øš—² š—Æš—²š˜€š—°š—µš—²š—暝—ŗš—¶š—»š—“ š˜ƒš—®š—» ‘š—±š—²š—暝—±š—²š—¹š—®š—»š—±š—²š—暝˜€’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)