Vreemdelingenbewaring

Wanneer een vreemdeling illegaal in Nederland is dan kan hij of zij in bewaring worden gesteld ter fine van uitzetting. Dat betekent dat die vreemdeling wordt opgesloten in een detentiecentrum en dat zodra het kan hij of zij op het vliegtuig wordt gezet naar het land van herkomst.

Iedereen die in vreemdelingebewaring wordt gesteld krijgt een gratis advocaat.

Vreemdelingenbewaring is alleen mogelijk wanneer er daadwerkelijk zicht op uitzetting is.

De advocaat kan voor de vreemdeling beroep instellen bij de rechtbank maar ook als dat niet gebeurd zal toch een rechter naar zijn zaak kijken maar dat gebeurt dan pas na een maand terwijl bij een beroep dat veel sneller gebeurt.

Op de zitting is er voor de vreemdeling een tolk.

De advocaat moet aanvoeren waarom de bewaring niet zou mogen. Is de vreemdeling wel rechtmatig in bewaring gesteld? Je kan namelijk alleen worden staandegehouden als er een rechtvaardig vermoeden is van illegaal verblijf of dat er op een andere manier bekend is geworden dat je illegaal bent bijvoorbeeld omdat je al strafrechtelijk was aangehouden. Is er wel zicht op uitzetting? Als de vreemdeling uit een land komt waarheen niet wordt uitgezet kan hij ook niet in bewaring worden gesteld.
Het is ook van belang dat DTenV (de Nederlandse staat) voortvarend handeld en dus echt werk maakt van de uitzetting. Die mag niet gaan zitten nietsdoen want dan is de bewaring niet meer toegestaan.

Als iemand in bewaring is gesteld maar zelf een ticket wil regelen en aangeeft dan te zullen vertrekken moet DTenV daar wel aan meewerken. Die kan niet gaan wachten totdat het hen beter uitkomt om iemand uit te zetten.

Op zich valt er zeker te praten met DTenV. Wil iemand wel terug maar ziet die wolven en beren op de weg, vraag dan in het detentiecentrum is om een gesprek. Ik weet van mensen die naaimachines meekregen zodat ze hun brood konden verdienen in hun eigen land of iemand waarvoor werd geregeld dat zijn hond ook meekon.

Er zijn veel organisaties die mensen helpen bij vrijwillig vertrek zoals het IOM of de organisaties op deze lijst: http://vreemdelingenrechtcom.blogspot.nl/2015/03/lijst-met-organisaties-die.html

Heb je vragen schroom dan niet om een advocaat te benaderen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd